ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Закон за благосостојба на животните

 

 

Закон за благосостојба на животните

(кликнете ⇑ за да го прочитате законот)

 

Закон за благосостојба на животните во Република Македонија постои.
НО, не се применува целосно.
Наша задача е да бараме од властите, локалната самоуправа и сите одговорни сектори да почнат да го применуваат законот, да почнат да ги применуваат казните пропишани со овој закон и да го надополнат во деловите каде што е потребно. На оваа држава очајно и треба Полиција за животни.
Труењето на уличните кучиња и мачки поради изолирани инциденти мора да престане.
Доколку познавате новинари во телевизии, замолете ги да известуваат за ситуацијата.
Доколку познавате правници и адвокати, замолете ги да размислат како да се спреведе ова до Собрание.
Доколку познавате или видите некој кој остава отров (или се пофали на социјални мрежи дека тоа го сторил) веднаш пријавете го во полиција. Кога тогаш полицијата ќе мора да реагира.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *