ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Кучешкиот параинфлуенца вирус е еден од причинителите на така наречената „кашлица од одгледувачница“ (Kennel cough), состојба која не е живото загрозувачка, наликува на грип и предизвикува кашлање и други респираторни симптоми кај кучињата. Оваа кашлица, која […]

Инфекција со калици вирус е честа состојба кај мачките. Вирусот го напаѓа респираторниот систем – белите дробови и дишните патишта – устата (улцерации на јазикот), цревата и мускулоскелетниот систем. Оваа болест е многу заразна кај невакцинирани […]

Инфективниот ринотрахеитис кај мачките е инфекција на горните дишни патишта, односно на носот и грлото. Предизвикана е од мачји херпес вирус 1 (FHV-1). Мачки на било која возраст можат да бидат инфицирани, но малите мачиња се […]

Вирусот на леукемија FeLV е еден од најчестите причинители на инфективни болести кај мачките. Мачките кои се постојано инфицирани со FeLV служат како постојан извор на инфекција за други мачки. Вирусот се расфрла преку плунката, секрет од […]

Инфективниот хепатитис кај кучињата е предизвикан од страна на кучешкиот adenovirus CAV-1, тип на ДНК вирус кој предизвикува инфекции на горниот респираторен систем. Овој вирус ги напаѓа функционалните делови од органите, особено црниот дроб, бубрезите, очите […]

Парвовирозата е една од најстрашните болести која може да го снајде вашето кученце. Многу заразна, отпорна и тешка за лечење. Најважно е да го заштитите вашето кученце со примање на првите три вакцини. Доколку не го […]