Tag: ветеринар

Астма кај мачки

Астма кај мачките се јавува како алергиска реакција на инхалирани (вдишани) алергени или супстанци кои го стимулираат имуниот систем на мачката да се брани. Кога мачката прв пат ќе вдише […]

Read More

Проблеми со шепите кај кучињата – 10 ситуации на кои треба да обрнете внимание и како да се справите

Здравствената состојба на шепите на кучињата е нешто за кое треба постојано да сме во тек. Шепите се константно во контакт со подот и земјата, па затоа е особено важно […]

Read More

Пнеумонија кај мачките

Пнеумонија е воспаление на белите дробови и дишните патишта кое предизвикува потешкотии во дишењето и намалување на дотокот на кислород во крвта. Постојат многу можни причини за пнеумонија. Најчестиот причинител […]

Read More

Брахицефаличен синдром

Одредени раси на кучиња се подложни на отежнато, опструктивно дишење поради формата на нивната глава, муцка и грло. Од оваа состојба патат најчесто кучињата кои припаѓаат на групата „брахицефалични“ раси […]

Read More

Вирус на имунодефициенција кај мачки (FIV)

Мачјиот вирус на имунодефициенција (FIV) припаѓа на фамилијата ретровируси во групата Лентивирус. Лентивирусите обично полека предизвикуваат болест и на тој начин инфицираните мачки може со години да бидат здрави. Кога […]

Read More

Џардијаза (Giardia)

Џардијаза е цревна инфекција кај животните и луѓето предизвикана од протозоа, паразит Giardia duodenalis (познат и како G. intestinalis или G. lamblia). Џардија е едноставен, едно-клеточен паразит (не е црв, […]

Read More