ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Пнеумонија е воспаление на белите дробови и дишните патишта кое предизвикува потешкотии во дишењето и намалување на дотокот на кислород во крвта. Постојат многу можни причини за пнеумонија. Најчестиот причинител на пнеумонија е вирусна инфекција на […]

Џардијаза е цревна инфекција кај животните и луѓето предизвикана од протозоа, паразит Giardia duodenalis (познат и како G. intestinalis или G. lamblia). Џардија е едноставен, едно-клеточен паразит (не е црв, бактерија или вирус). Постојат 7 генотипови, […]

Примарна епилепсија или позната и како идиопатска/спонтана/од непознато потекло, се дијагностицира кај околу 5% од кучињата и половина процент од мачките. Се дефинира како повторувачки напади со недефинирана структурна причина. Обично се појавуваат на возраст од […]

Лајшманиоза е медицинскиот термин кој се користи за да се опише болна состојба која е предизвикана од страна на паразит од групата протозои наречен Лајшманија. Кај кучињата оваа состојба може да биде категоризирана во два типа […]

Аскаријаза е болест која се јавува кај кучињата и е предизвикана од интестинални цевчести црви (Ascaris lumbricoides). Овие паразити се често многу големи – дури до 1-12 сантиметри во должина- и можат да бидат присутни во […]