ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Мачјиот вирус на имунодефициенција (FIV) припаѓа на фамилијата ретровируси во групата Лентивирус. Лентивирусите обично полека предизвикуваат болест и на тој начин инфицираните мачки може со години да бидат здрави. Кога веќе еднаш мачката ќе биде инфицирана […]

Кучешкиот параинфлуенца вирус е еден од причинителите на така наречената „кашлица од одгледувачница“ (Kennel cough), состојба која не е живото загрозувачка, наликува на грип и предизвикува кашлање и други респираторни симптоми кај кучињата. Оваа кашлица, која […]

Инфективниот ринотрахеитис кај мачките е инфекција на горните дишни патишта, односно на носот и грлото. Предизвикана е од мачји херпес вирус 1 (FHV-1). Мачки на било која возраст можат да бидат инфицирани, но малите мачиња се […]

Вирусот на леукемија FeLV е еден од најчестите причинители на инфективни болести кај мачките. Мачките кои се постојано инфицирани со FeLV служат како постојан извор на инфекција за други мачки. Вирусот се расфрла преку плунката, секрет од […]

Штенечак е многу заразна и сериозна болест која е предизвикана од вирус кој ги напаѓа респираторниот, гастроинтестиналниот и нервниот систем кај млади кученца и возрасни кучиња. Овој вирус ги напаѓа и дивите животни како волци, лисици, […]

Парвовирозата е една од најстрашните болести која може да го снајде вашето кученце. Многу заразна, отпорна и тешка за лечење. Најважно е да го заштитите вашето кученце со примање на првите три вакцини. Доколку не го […]