ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Пнеумонија е воспаление на белите дробови и дишните патишта кое предизвикува потешкотии во дишењето и намалување на дотокот на кислород во крвта. Постојат многу можни причини за пнеумонија. Најчестиот причинител на пнеумонија е вирусна инфекција на […]

    Закон за благосостојба на животните (кликнете ⇑ за да го прочитате законот)   Закон за благосостојба на животните во Република Македонија постои. НО, не се применува целосно. Наша задача е да бараме од властите, […]

Се прашувате колку вашето куче може да издржи на студот? На инфографикот погледнете како издржуваат кучињата на дадена температура зависно од нивната раса и големина. И не се срамете да им облечете џемперче, сепак нивното здравје […]

Одредени раси на кучиња се подложни на отежнато, опструктивно дишење поради формата на нивната глава, муцка и грло. Од оваа состојба патат најчесто кучињата кои припаѓаат на групата „брахицефалични“ раси на кучиња. Терминот „БРАХИЦЕФАЛИЧНО“ означува „кратка […]

Во еден момент се прекрасни мали крзнени топки кои конечно сме ги научиле неколку трикови и како да не слушаат, а веќе следниот ден наеднаш почнуваат да се однесуваат како тинејџери. Зошто? Затоа што кучињата откако […]

Добредојдовте во адолесцентниот период на мачките ? Откако ќе наполнат 6 месеци па се до возраст од година и 6 месеци, мачињата созреваат во возрасни мачки, процес кој е и фасцинантен и фрустрирачки. Фасцинантниот дел е […]

Мачјиот вирус на имунодефициенција (FIV) припаѓа на фамилијата ретровируси во групата Лентивирус. Лентивирусите обично полека предизвикуваат болест и на тој начин инфицираните мачки може со години да бидат здрави. Кога веќе еднаш мачката ќе биде инфицирана […]

Џардијаза е цревна инфекција кај животните и луѓето предизвикана од протозоа, паразит Giardia duodenalis (познат и како G. intestinalis или G. lamblia). Џардија е едноставен, едно-клеточен паразит (не е црв, бактерија или вирус). Постојат 7 генотипови, […]

Примарна епилепсија или позната и како идиопатска/спонтана/од непознато потекло, се дијагностицира кај околу 5% од кучињата и половина процент од мачките. Се дефинира како повторувачки напади со недефинирана структурна причина. Обично се појавуваат на возраст од […]

Стерилизација (или овариохистеректомија) и кастрација на мачките е хируршко отстранување на јајниците со матката и тестисите со цел да се контролира популацијата на мачки, здравствени придобивки, контрола на генетски болести и модификација на бихејвиорални проблеми. Стерилизација […]