Анксиозност кај кучиња

anxiety in dogs

Анксиозност кај кучињата е се почеста појава и многу сопственици на кучиња не ги препознаваат симптомите. Или мислат дека се работи за карактер на кучето (чивава е па затоа ги лае комшиите) или едноставно не ги забележуваат воопшто.
Анксиозноста кај кучињата може да се манифестира на многу различни начини и да биде предизвикана од голем број на ситуации. Може да биде екстремен страв од камиони за ѓубре, до непријатност околу мали деца. Секоја анксиозност си има причина зад себе. За да го разберете подобро своето куче и кои се неговите стравови, обратете внимание на ситуациите и местата кои го плашат.
Доколку се работи за екстремна анксиозност, посоветувајте се со вашиот ветеринар за можна помош со лекарства.

На инфографикот погледнете дел од симптомите и причините за анксиозност, и неколку совети како да му помогнете на вашето куче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *