ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

ГУБЕЊЕ НА АПЕТИТ Повеќето кучиња ја обожаваат својата храна, па прескокнување на оброк треба да биде загрижувачки знак дека вашиот крзнен пријател не се чувствува добро. Некои раси на кучиња, како ловечките кучиња, се така дизајнирани […]

Лајшманиоза е медицинскиот термин кој се користи за да се опише болна состојба која е предизвикана од страна на паразит од групата протозои наречен Лајшманија. Кај кучињата оваа состојба може да биде категоризирана во два типа […]

Инфективниот ринотрахеитис кај мачките е инфекција на горните дишни патишта, односно на носот и грлото. Предизвикана е од мачји херпес вирус 1 (FHV-1). Мачки на било која возраст можат да бидат инфицирани, но малите мачиња се […]

Инфективниот хепатитис кај кучињата е предизвикан од страна на кучешкиот adenovirus CAV-1, тип на ДНК вирус кој предизвикува инфекции на горниот респираторен систем. Овој вирус ги напаѓа функционалните делови од органите, особено црниот дроб, бубрезите, очите […]

Штенечак е многу заразна и сериозна болест која е предизвикана од вирус кој ги напаѓа респираторниот, гастроинтестиналниот и нервниот систем кај млади кученца и возрасни кучиња. Овој вирус ги напаѓа и дивите животни како волци, лисици, […]

Парвовирозата е една од најстрашните болести која може да го снајде вашето кученце. Многу заразна, отпорна и тешка за лечење. Најважно е да го заштитите вашето кученце со примање на првите три вакцини. Доколку не го […]