ВЕТЕРИНАРНИЦА

за здрави и среќни домашни миленици

Доколку чувате домашно милениче, без разлика дали се работи за куче или мачка, од витално значење е да можете да ги препознаете предупредувачките знаци кои укажуваат на рак. Ракот е една од главните причини за смртност […]

Астма кај мачките се јавува како алергиска реакција на инхалирани (вдишани) алергени или супстанци кои го стимулираат имуниот систем на мачката да се брани. Кога мачката прв пат ќе вдише алерген, нејзиниот имун систем создава специфични […]

Пнеумонија е воспаление на белите дробови и дишните патишта кое предизвикува потешкотии во дишењето и намалување на дотокот на кислород во крвта. Постојат многу можни причини за пнеумонија. Најчестиот причинител на пнеумонија е вирусна инфекција на […]

Добредојдовте во адолесцентниот период на мачките ? Откако ќе наполнат 6 месеци па се до возраст од година и 6 месеци, мачињата созреваат во возрасни мачки, процес кој е и фасцинантен и фрустрирачки. Фасцинантниот дел е […]

Инфекција со калици вирус е честа состојба кај мачките. Вирусот го напаѓа респираторниот систем – белите дробови и дишните патишта – устата (улцерации на јазикот), цревата и мускулоскелетниот систем. Оваа болест е многу заразна кај невакцинирани […]

Инфективниот ринотрахеитис кај мачките е инфекција на горните дишни патишта, односно на носот и грлото. Предизвикана е од мачји херпес вирус 1 (FHV-1). Мачки на било која возраст можат да бидат инфицирани, но малите мачиња се […]

ЌЕ ЗЕМЕМЕ МАЧЕ! Сите велат дека мачките се многу поедноставни за чување од кучињата бидејќи не треба да ги шетаме надвор неколку пати на ден и бидејќи биле самостојни и „сами се чуваат“. Можеби овие работи […]

Ушните грини се микроскопски паразити кои го живеат својот животен циклус во внатрешноста на ушниот канал и се хранат со мртви клетки. Најчестиот тип на ушни грини кои ќе ги сретнете е Otodectes cyanotis. Присуството на […]